PODOTHERAPIE

Heeft u voetklachten of klachten die voortvloeien uit
het niet goed functioneren van de voeten, zoals
klachten aan de knie, heup of lage rug?
De podotherapeut kan het verschil maken.

Om tot minder klachten te komen of deze te verhelpen
zijn er verschillende therapiemogelijkheden:

  • zolen
  • advies
  • orthese
  • voetbehandelingen
  • orthonyxie
  • taping
  • orthese
  • vilttherapie
  • protheses
  • wondtherapie

Tijdens de eerste afspraak zullen we vaststellen welke behandeling voor u geschikt is.
Neem tijdens uw eerste afspraak ook uw identiteitsbewijs mee en schoenen die u vaak draagt.

parallax background

Voetonderzoek

Heeft u een afspraak bij Voetcentrum de Meierij? Dan wordt er een onderzoek gedaan door een van onze podotherapeuten. Door middel van dit onderzoek probeert de podotherapeut te achterhalen wat uw klachten zijn en wat mogelijke oorzaken voor het ontstaan van de klachten zijn


Vraaggesprek

Tijdens het vraaggesprek probeert de podotherapeut zo veel mogelijk informatie te krijgen om de klachten te verminderen. Dit is van belang voor het verdere onderzoek en het starten van de juiste behandeling. Het onderzoek bestaat uit een inspectie, palpatie, functieonderzoek, ganganalyse en schoeninspectie. Afhankelijk van uw klachten worden één of meerdere onderdelen toegepast.


Inspectie

Bij de inspectie kijkt de podotherapeut naar de stand van de voeten, afwijkingen, verkleuringen en/of bijzonderheden. De inspectie wordt over het algemeen uitgevoerd op de podoscoop. Een podoscoop is een glasplaat met een spiegel eronder waardoor de podotherapeut de druk onder de voet kan beoordelen.


Palpatie

Er wordt tijdens de palpatie gezocht naar de oorzaken van de klachten. Door middel van palpatie kan de pijnplek gelokaliseerd worden. Na de palpatie volgt het functieonderzoek waarbij er gekeken wordt naar bewegingsmogelijkheden van de voeten en indien nodig de knie, heup en rug. Bewegingsbeperkingen kunnen verschillende klachten veroorzaken en zorgen voor een afwijkend looppatroon.


Looppatroon

Na het werven van bovenstaande informatie wordt er nog gekeken naar het looppatroon. Er wordt hierbij gekeken naar de afwikkeling en bewegingen van de voeten en eventueel knie, heup en romp. Ook zijn schoenen een belangrijk aspect binnen het onderzoek. Zo wordt er gekeken naar slijtage van de schoen, maar ook of het huidige schoeisel geschikt is voor zowel de klachten als de eventuele behandeling.


Sport­podotherapeut

Podotherapie en sportpodotherapie zijn beide gericht op het behandelen van voet- en bewegingsklachten, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Podotherapie is een breed vakgebied dat zich richt op de diagnose en behandeling van voetproblemen en gerelateerde klachten. Een podotherapeut heeft een vierjarige hbo-opleiding afgerond en is geregistreerd in het BIG-register. Ze behandelen diverse klachten zoals hielspoor, en nagelproblemen. Podotherapeuten kunnen ook hulpmiddelen zoals steunzolen en orthesen maken. Ze werken vaak samen met andere zorgverleners om een alles omvattende benadering van de behandeling te waarborgen. Sportpodotherapie is een specialisatie binnen de podotherapie die zich specifiek richt op het behandelen en adviseren van sporters die klachten hebben aan voeten, enkels, knieën, heupen en rug op het gebied van de sport die de cliënt uitvoert. De sportpodotherapeut behandelt niet alleen voetklachten, maar bekijkt de hele bewegingsketen en zoekt naar de oorzaak van de voetklacht. Een sportpodotherapeut heeft naast de basisopleiding tot podotherapeut een aanvullende opleiding gevolgd die zich richt op de specifieke behoeften van sporters. Dit omvat kennis van sportblessures, preventie van blessures, en het optimaliseren van de sportprestaties. Sportpodotherapeuten werken vaak samen met sportartsen, fysiotherapeuten en trainers om een geïntegreerde behandeling te bieden.

Acute- of aanhoudende sportblessures

Sporten gaat helaas ook regelmatig gepaard met acute- of aanhoudende sportblessures. Gelukkig is daar het sportspreekuur van podotherapie de Meierij in samenwerking met fysiotherapie de Meierij. Hier kun je elke maandag terecht met (acute)sportblessures. Door middel van een kort consult wordt de blessure in kaart gebracht en waar mogelijk direct een behandeling toegepast. Wanneer blijkt dat er een aanvullende behandeling/onderzoek zinvol is kan dit in overleg met de therapeut afgestemd worden.
Kortom, terwijl podotherapie zich richt op een breed scala aan voet- en bewegingsklachten, is sportpodotherapie gespecialiseerd in het behandelen en voorkomen van sport gerelateerde problemen. Beide disciplines spelen een cruciale rol in het verbeteren van de mobiliteit en levenskwaliteit van hun patiënten.

Sportspreekuur

Heeft u voetklachten bij het sporten of wilt u dit voorkomen? Loop eens binnen op ons sportspreekuur op maandag tussen 18:00 en 19:00 uur op onze vestiging gezondheidscentrum de Meierij, Borchmolendijk 1 in Sint-Oedenrode.
 


Podotherapie bij kinderen


Hoort u uw kind klagen over pijn in de voeten of benen? Valt uw kind vaker dan andere kinderen? Is uw kind motorisch trager? Of slijten de schoenen sneller dan normaal? Een bezoek aan de podotherapeut is dan aan te raden.

De podotherapeut doet onderzoek naar mogelijke oorzaken van de klachten bij uw kind. Dit gebeurt aan de hand van een podoscoop. Een podoscoop is een lichtbak waarbij een spiegel is geplaatst op de bodem. Met deze spiegel kan de podotherapeut de drukverdeling en drukplaatsen van de kindervoet beoordelen. De podotherapeut kan ook andere zaken onderzoeken: de schoenen van uw kind, de voeten en de stand van de voeten, de beweeglijkheid van de voeten en de manier waarop uw kind loopt.

Hoe eerder u begint met het corrigeren van de voeten en benen van uw kind, hoe meer effect het heeft op latere leeftijd. Een steunzool kan voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om goede schoenen te kopen voor uw kind. Kinderschoenen moeten de juiste pasvorm hebben en geschikt zijn voor de voeten. Daarbij is het belangrijk om rekening te houden met de groei van kindervoeten. Vooral op jonge leeftijd kunnen de voetjes soms wel een aantal maten in een half jaar groeien. De spieren van de voet kunnen deze groei niet altijd helemaal bijhouden.

Locaties Voetcentrum De Meierij


Sint Oedenrode


Borchmolendijk 1
5492 AJ
Sint Oedenrode




Sint Oedenrode


Neulstraat 37
5492 DC
Sint Oedenrode


Son en Breugel


Van Gentlaan 12a
5694 SC
Son en Breugel




​Berghem


Molenweg 2b
5351 EV
Berghem


​Schijndel


Bunderstraat 22
5481 KD
Schijndel




AFSPRAAK MAKEN?


Neem voor een afspraak contact op met Voetcentrum de Meierij op telefoonnummer (0413) 470058, via whatsapp 06 20146149 of via e‑mail


Maak afspraak